tennismuseum.nl

Arthur Diemer Kool Betty Stöve Brenda Schultz Christiaan van Lennep Fenny ten Bosch Geertruid Blaisse-Terwindt Gerard Scheurleer Hans van Swol Henk Timmer Jacco Eltingh Jan Hajer Jan Siemerink Karel Beukema Kea Bouman Loes Everts Louk Sanders Madzy Rollin Couquerque Manon Bollegraf Marcella Mesker Marijke Jansen Mark Koevermans Michiel Schapers Miriam Oremans Otto Blom Paul Haarhuis Richard Krajicek Rob van Meegeren Tom Okker Trudy Groenman

Arthur Diemer Kool

Mr. Arthur Diemer Kool speelde vanaf het begin van zijn tennisloopbaan bij Leimonias. Vele nationale en internationale kampioenschappen, het eerste in 1912 op 16-jarige leeftijd, als in heren en gemengd dubbel (dit laatste met zijn toen aanstaande vrouw) zijn door hem behaald. Een rasamateur die niettemin altijd serieus trainde, met tennis toch op een tweede plaats na zijn gezin, werk en cello.

Geboren op 30 Januari 1896 te Paramaribo als zoon van Johan Arthur Diemer Kool, gep. kapt. ter zee en Agatha Sophia Beynen.

Trouwde op 18 Juli 1918 te 's-Gravenhage met Marie Bernardien de Bloeme, bekend tennisspeelster.

Hij studeerde rechten aan de Universiteit te Leiden, waar hij in Juni 1918 zijn doctoraal deed. Het jaar daarop promoveerde hij op stellingen. In September van het jaar 1919 kwam hij bij het bankwezen bij Scheurleer & Zoonen te 's-Gravenhage, waar hij tot April 1932 bleef. Hij ging weg als procuratiehouder en werd benoemd tot directeur van de Incasso Bank te 's-Gravenhage. In deze bankinstelling was in 1931 opgenomen de N.V. Scheurleer & Zoonen's Bank, waarvan hij directeur was. Vijf jaar later, in 1937, volgde zijn benoeming tot directeur der Incasso Bank te Rotterdam, het grootste bijkantoor van de Incasso Bank te Amsterdam.

Op 16-jarige leeftijd, in 1912, behaalde hij voor het eerst het Ned. kampioenschap voor heren-enkelspel en dit veroverde hij eveneens in de jaren 1915, 1916 en 1917. In 1919, na ook in het dubbelspel vele lauweren te hebben geoogst, eindigde hij met de sport in verband met zijn drukke zaken. Daarna kwam hij nog slechts uit in de Davis Cup wedstrijden, onder meer met Jhr. v. Lennep en H. Timmer. Op talrijke wedstrijden in het buitenland, Engeland, Frankrijk, Belgie, Duitsland en te Boedapest, vertegenwoordigde hij Nederland.

Vele malen was hij kampioen in mixed-, dubbel- en enkelspel. Mr. Diemer Kool was een jaar lid van het dagelijks bestuur van de N.L.T.B. Behalve van tennis, water- en wintersport, hockey, enz., was hij een groot liefhebber van literatuur en muziek.

Bron: Wikipedia

001

Arthur Diemer Kool002

Davis Cup, 1925003

Sigarettenkaartje
004

Davis Cup

Programmaboekje Davis Cup 1930Nederland-Belgie

Nederland - Belgie : 15-9Arthur Diemer Kool

Arthur Diemer KoolArthur Diemer Kool en Henk Timmer

Davis Cup METS-banen 1933, dubbelpartners Henk Timmer en Arthur Diemer Kool (voorgrond)
Bekijk hier de laatste aanvullingen in het tennismuseum
Colofon© 2004 - 2019 robertblom.nlDisclaimer