tennismuseum.nl

Internationaal tennis

Lawn tennis deed omstreeks 1880 zijn intrede in Nederland, vermoedelijk dankzij hier woonachtige Engelsen die een kist met tennismaterialen uit het vaderland hadden meegenomen. Eén van de eerste tennisclubs werd opgericht in Rotterdam, en kreeg de veelzeggende naam Anglo Dutch. De havencontacten speelden natuurlijk een nuttige rol bij de internationale verbreiding. Ook in Den Haag werd, dankzij de diplomatieke betrekkingen, al vroeg getennist. In het begin was tennis echt een tuinspel, te vergelijken met campingbadminton, waarbij het de bedoeling was elkaar keurig de bal toe te spelen.

Allengs kwam het wedstrijdelement tot zijn recht. In het midden van de jarig tachtig werden er toernooien georganiseerd, met name in badplaatsen als Wijk aan Zee.

1892 is het jaar van het eerste internationale toernooi in Nederland. Dat was in Scheveningen, ter gelegenheid van de grote Sporttentoonstelling. Dit leidde tot contacten met België. De Belgen beschikten in de persoon van Graaf de Borman over een Europese topspeler, die vaak naar Nederland kwam.

De H.L.T.V. Leimonias nam hierbij het voortouw. Aanvankelijk op het park De Bataaf, en vanaf 1910 op de METS tennisbanen, organiseerde Leimonias talrijke prominente toernooien. Later ontwikkelde zich in Hilversum op de banen van ‘t Melkhuisje een toernooi, dat bekendheid verwierf als de Internationale Kampioenschappen van Nederland.


Olympische tennisspelers

Spelers op de Olympische spelen tot 1928.

1906 De eerste Nederlandse deelnemers aan de Olympische Spelen te Athene zijn Karel Beukema en Gerard Scheurleer
1908 In Londen namen deel de gebroeders C. en R. van Lennep. In het dubbelspel bereikten zij de tweede ronde.
1912 1912 In Stockholm verloor Otto Blom in de eerste ronde van de Zweed Setterwall.
1916 Eerste Wereldoorlog.
1920 1920 Te Antwerpen was er geen Nederlandse deelname door ruzie van onze topspelers met het Bondsbestuur.
1924 1924 In Parijs behaalden Henk Timmer en Kea Bouman de bronzen medaille in het gemengddubbelspel wegens opgave van de tegenstanders. Van der Feen, Leembruggen en C. van Lennep namen ook deel. De beste overige resultaten: Timmer verloor in de tweede ronde evenals Van Lennep.
1928 Tennis verdwijnt van de Olympische kalender (gehouden te Amsterdam) wegens ruzie tussen de Internationale Tennis Federatie en het Olympisch Comité.












Colofon© 2004 - 2019 robertblom.nlDisclaimer