tennismuseum.nl

Korte geschiedenis

De Koninklijke Nederlandse Lawn Tennis Bond werd op 5 juni 1899 in het Poolsch Koffiehuis te Amsterdam opgericht door 15 tennisverenigingen. De belangrijkste reden voor oprichting was coordinatie van verenigingsactiviteiten en internationale toernooien. Bij het veertigjarig bestaan verwierf de bond het predicaat Koninklijk. Prins Bernhard nam het beschermheerschap op zich. Tegenwoordig heeft de KNLTB ruim 700.000 leden en vormt daarmee de tweede sportbond in Nederland. De KNLTB stelt zich ten doel de beoefening van het tennisspel te optimaliseren en de tennissport in Nederland te bevorderen.
Het oorspronkelijke logo van de KNLTB is ontworpen door ir A. Broese van Groenou, die in 1902 en 1903 kampioen van Nederland in het herendubbel-spel was en van 1922 tot 1938 voorzitter van de Nederlandse Lawn Tennis Bond. In een interview met zijn vijfentachtigjarige dochter in 2003 verklaarde zij: "Mijn vader ontwierp het logo met een simpele redenering. De tulp was een vrolijk nationaal symbool en de achtergrondkleur moest oranje worden, dat was logisch. Vervolgens moest hij nog een kleur voor de tulp verzinnen. Zwart stond daar het beste bij. Op 15 november 2014 is een nieuw logo in gebruik genomen."

De KNLTB is onderverdeeld in achttien districten. Elk district heeft een bestuur en de volgende commissies:
  • commissie Wedstrijdtennis
  • commissie Bondsjeugdopleiding
  • commissie Tennisstimulering
    Het bestuur bestaat uit een voorzitter, een vice-voorzitter, een secretaris, een penningmeester en leden van de genoemde commissies.


    Ga naar de website van de KNLTB


  • Colofon© 2004 - 2019 robertblom.nlDisclaimer