tennismuseum.nl

Arthur Diemer Kool Betty Stöve Brenda Schultz Christiaan van Lennep Fenny ten Bosch Geertruid Blaisse-Terwindt Gerard Scheurleer Hans van Swol Henk Timmer Jacco Eltingh Jan Hajer Jan Siemerink Karel Beukema Kea Bouman Loes Everts Louk Sanders Madzy Rollin Couquerque Manon Bollegraf Marcella Mesker Marijke Jansen Mark Koevermans Michiel Schapers Miriam Oremans Otto Blom Paul Haarhuis Richard Krajicek Rob van Meegeren Tom Okker Trudy Groenman

Kea Bouman

In 1924, een jaar nadat ze haar eerste nationale titel in het enkelspel had gewonnen, zorgde Kea Bouman voor een olympische verrassing. Met Henk Timmer als partner wint de Twentse een bronzen medaille. De in 1998 op 95-jarige leeftijd overleden Bouman had ongetwijfeld nog meer olympische successen op haar naam geschreven, maar haar sport werd na 1924 niet meer op de Spelen gedaan. De toptennissers stonden zelf aan de basis van deze beslissing. Gezien hun volle agenda met toernooien in de hele wereld, vonden ze de strijd om de olympische medailles niet interessant meer. Kea won haar titel in de buitenwijk St. Cloud op de banen van Stade Francais.

Roland Garros werd gebouwd omdat Frankrijk in 1927 de VS versloeg in de Davis Cupfinale en de finale in 1928 in Frankrijk moest worden gespeeld. (De winnaar plaatste zich tot en met 1971 automatisch voor de volgende finale).

De altijd nuchtere Bouman vond zichzelf een goede speelster maar geen absolute topper. Moeiteloos wees ze enkele Franse, Amerikaanse en Spaanse concurrentes aan als speelsters met meer talent. Toch schreef de Londense Daily Mail destijds: "Ze is een goed gebouwde en sterke jonge vrouw, die hard en zuiver kan slaan en over een voorbeeldige wedstrijdmentaliteit beschikt. Haar spel is opvallend veelzijdig. Ze heeft een uitstekende service en slaat zowel een goede forehand- als backhanddrive en retourneert bovendien de drives van haar tegenstanders sterk. Een uitzonderlijke combinatie voor een vrouw. Haar dropshots zijn uiterst geraffineerd. Maar haar grootste kracht is toch haar beweeglijkheid en actieradius. Kortom: zowel aan het net, halfcourt als aan de baseline is zij een moeilijk te passeren speelster."

001

Kea Bouman002

Sigarettenkaartje003

004


Bekijk hier de laatste aanvullingen in het tennismuseum
Colofon© 2004 - 2019 robertblom.nlDisclaimer