tennismuseum.nl

Anglo Dutch/Victoria DDV De Bataaf Dordtsche LTC ELTC GLTB Haarlemse LTC Hilversumse LTC HLTV Leimonias LLTC/OLTC LTC Festina Luctor et Emergo MTC Bequick Olympia Oranje TC Shot Sphaerinda Tennisstadions United Service

Sphaerinda

Het verhaal van Sphaerinda begint in hartje Utrecht: "Op den 26sten April van het jaar 1882 had er een vergadering plaats van eenige gymnasiasten, die wel eens van cricketen hadden hooren spreken en besloten dat ook eens te gaan beproeven."


Toen deze gymnasiasten student werden, besloten zij een studenten sport vereniging op te richten die nu een onderdeel werd van het Utrechtsch Studenten Corps. Op 9 October 1888 werd Sphaerinda, zoo heette deze nieuwe Vereeniging, officieel erkend. In de jaren die nu volgden begon de belangstelling voor de ,,sjaira" (bal) zich uit te breiden: voetbal en tennis, toen nagenoeg onbekende sporten, vonden in Sphaerinda beoefening. Vooral de tennissport nam meer en meer in betekenis toe, hoewel de rest niet verwaarloosd werd.


In de winter van 1892 wist Sphaerinda de beschikking te krijgen over de grote zaal van Tivoli (tegenwoordig disco aan de Oude gracht) om te kunnen blijven tennissen in de koude wintermaanden. Zo kwam de eerste overdekte tennisbaan tot stand. Het lawntennis had in die dagen nog slechts geringe bekendheid, zodat Sphaerinda gerekend kan worden tot de pioniers op dit gebied. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Sphaerinda tot de oprichters behoort van de Koninklijke Nederlandse Lawn Tennis Bond.


In het jaar 1898 werd er een nieuw balspel toegevoegd aan de activiteiten van Sphaerinda: het hockeyspel. In 1914 kreeg Sphaerinda haar eigen tennisbanen gelegen aan "de weg naar Rhijnauwen". In de jaren die daarop volgden floreerden Max Tieleman en de gebroeders R?ell namens Sphaerinda op de Nederlandse tennisbanen. In de jaren vijftig werd de vijfde en laatste balsport aan Sphaerinda toegevoegd, namelijk het golfspel. Vanaf die tijd bestaat Sphaerinda in zijn huidige vorm. Sinds 1918 organiseert Sphaerinda het Sphaerinda ABCD toernooi. Hiermee is het ABCD toernooi een van de oudste toernooien van Nederland.
001

Sphaerinda Utrecht Ca. 1895 waarschijnlijk op het terrein Biltse Grift.
Bekijk hier de laatste aanvullingen in het tennismuseum
Colofon© 2004 - 2019 robertblom.nlDisclaimer