tennismuseum.nl

Anglo Dutch/Victoria DDV De Bataaf Dordtsche LTC ELTC GLTB Haarlemse LTC Hilversumse LTC HLTV Leimonias LLTC/OLTC LTC Festina Luctor et Emergo MTC Bequick Olympia Oranje TC Shot Sphaerinda Tennisstadions United Service

HLTV Leimonias

De Haagsche Lawn Tennis Club Leimonias werd opgericht op 1 mei 1888 en ging spelen op een grasveldje bij Huize Meerdervoort. Leimonias is Grieks voor weidenimf. In 1889 werd een baan gehuurd op het tennispark van De Bataaf. Van Leimonias waren niet alleen spelers lid, die een oprechte motivatie hadden om zich te verbeteren, maar ook het talent om dat te bereiken. Bovendien kwamen deze Haagse mensen, vaak uit hoofde van familiecultuur of functie, geregeld in aanraking met Engelsen, die vanzelfsprekend al verder waren met hun tennisontwikkeling. De beste spelers waren de gebroeders Beukema, waarvan Karel de beste was, de gezusters Anthonie, en Betje van Aken. In de nationale en internationale ontmoetingen van die tijd wonnen zij vele wedstrijden.


Vanaf 1894 organiseert Leimonias een toernooi met de naam van nationale kampioenschappen. Vanzelfsprekend waren de meeste kampioenen afkomstig uit de eigen gelederen. In het jaar 1900 verhuisde men naar een nieuw tennispark aan de Nieuwe Parklaan, nu de METS banen geheten. Een glorieuze periode brak aan. Leimonias ontwikkelde zich tot ??n van de belangrijkste clubs van Nederland. De bondstrainingen werden daar gehouden onder leiding van tennisgoeroe ?avant la lettre? Gerard Scheurleer.


In 1926 werd het door Broese van Groenou ontworpen tennisstadion in gebruik genomen. Uiteindelijk verliet Leimonias de METS banen vanwege het kostenaspect en de windgevoeligheid en verhuisde halverwege het seizoen naar het mooie, beschut gelegen park op Klein Zwitserland, waar het nu nog steeds is gehuisvest.


Na de tweede wereldoorlog bleef Leimonias toonaangevend in het vaderlandse tennis. In totaal zijn na de oorlog negen behaald met spelers als Huib Wilton, Boebi van Meegeren, Hans van Dalsum, Ivo Rinkel, Tony Reidt, Johan Koerts, Henk Goris, Fred Dehnert, Mientje Tettelaar, Els van Berkel-Belzer en Madzy Rollin Couquerque werden in de periode van 1946 tot 1954 alle nationale titels op rij veroverd. Daarna werd het team drastisch verjongd met Willem Maris, Hans van de Weg, Piet van Eijsden en daarna Evert Schneider.

Leimonias

LeimoniasPresident Vogel

President Vogel008

Medaille


Bekijk hier de laatste aanvullingen in het tennismuseum
Colofon© 2004 - 2019 robertblom.nlDisclaimer