tennismuseum.nl

Anglo Dutch/Victoria DDV De Bataaf Dordtsche LTC ELTC GLTB Haarlemse LTC Hilversumse LTC HLTV Leimonias LLTC/OLTC LTC Festina Luctor et Emergo MTC Bequick Olympia Oranje TC Shot Sphaerinda Tennisstadions United Service

Luctor et Emergo

In de zomermaanden van 1898 werd de ALTV Luctor et Emergo door 20 mensen, afkomstig uit families van textielfabrikanten, in Almelo opgericht. De textielfabrikanten hadden zakenrelaties in Engeland waar zij kennis maakten met de tennissport. Ze gingen spelen op een betonbaan in de tuin van de Soci?teit Tot Nut en Vermaak. In 1918 werd de club uit praktische overwegingen lid van de N.L.T.B.: het was de enige manier om aan tennisballen komen. In 1919 wordt een 2e betonbaan aangelegd omdat het ledental is gestegen tot 60. Kea Bouman, Nationaal Kampioene van 1923 t/m 1926 en winnares van de Frans Open Kampioenschappen (Roland Garros), is als 11-12 jarige bij Luctor met tennissen begonnen. Bij gebrek aan tegenstanders oefende ze dagelijks op het door haar aangevraagde oefenmuurtje. Haar vader was ruim 30 jaar voorzitter. In 1938 verdwijnen de betonbanen en komen er 3 gravelbanen.


In 1950 moet de club verhuizen omdat de gemeente huizen wil bouwen op de grond rond ?t Zwarte Laantje. Er worden nieuwe banen gebouwd op het terrein van de Oranjeboom Bierbrouwerijen ?t Groenendal. Luctor huurt daar evenals de ATV Almelo banen.


In 1970 verkoopt Oranjeboom de grond voor de bouw van een pretpark. In 1970 spelen de leden van beide tennisclubs op de banen van de buurgemeenten en strijden ze samen om het behoud van ?t Groenendal. Dat lukt: de gemeente verleent geen vergunning voor de bouw van een pretpark, de projectontwikkelaars verkopen daarop het stuk grond aan de gemeente. In 1971 fuseren beide clubs, de gemeente gebruikt een deel van de grond voor woningbouw, maar de tennisbanen blijven bestaan en de Almelose Tennisvereniging Luctor et Emergo kan er gaan spelen. Sinds kort is de accommodatie met 8 gravelbanen eigendom van de vereniging, die ca. 650 leden telt.
001

Jubileumboek002

Luchtfoto003

Clubhuis
Bekijk hier de laatste aanvullingen in het tennismuseum
Colofon© 2004 - 2019 robertblom.nlDisclaimer