tennismuseum.nl

Arthur Diemer Kool Betty Stöve Brenda Schultz Christiaan van Lennep Fenny ten Bosch Geertruid Blaisse-Terwindt Gerard Scheurleer Hans van Swol Henk Timmer Jacco Eltingh Jan Hajer Jan Siemerink Karel Beukema Kea Bouman Loes Everts Louk Sanders Madzy Rollin Couquerque Manon Bollegraf Marcella Mesker Marijke Jansen Mark Koevermans Michiel Schapers Miriam Oremans Otto Blom Paul Haarhuis Richard Krajicek Rob van Meegeren Tom Okker Trudy Groenman

Hans van Swol

Op 22 augustus 1914, bijna gelijktijdig met het uitbreken van de eerste wereldoorlog, werd Hans van Swol geboren. Van de vele sporten, die hij met succes beoefende, was tennis zijn favoriet. Vijf maal werd hij kampioen van Nederland in het enkelspel. Op Wimbledon won hij menige ronde, en bereikte in 1946 de laatste 16. Met Ivo Rinkel behaalde hij daar ook eens de vierde ronde. Zij staan bovendien in de top 100 aller tijden waar het gaat om successen als dubbelteam in de Davis Cup met zeven overwinningen tegen twee nederlagen. Deze prestatie is des te opmerkelijk, omdat de overwinningen behaald werden tegen sterke landen, waarvan het Nederlandse team altijd verloor. Zijn derde huwelijk deed hem in de wereld van de jetset belanden. Hij ontmoette de beeldschone Gr? Brouwenstein, toen hij bezig was een evenement te organiseren voor kinderen met polio. Een wederzijdse vriendin had gezegd, dat hij maar eens moest gaan praten met haar. Zij was toen al een gevierd opera zangeres en zou gaan behoren tot de absolute wereldtop. In die wereld was Van Swol niet thuis, en hij herkende haar niet, toen hij haar voor het eerst ontmoette. Op haar beurt besefte Gr? Brouwenstein niet, dat zij met een tenniskampioen te maken had, toen zij de knappe arts vroeg eens met haar te tennissen op een achterbaantje aan de Zuidelijke Wandelweg Ook gaf hij vele jaren lang radio en later televisiecommentaar bij tenniswedstrijden en rugbymatches. Rugby was een jeugdliefde. Al in 1934 speelde hij in het Nederlands rugby-vijftiental, nog voor zijn grote tennissuccessen. Hij beoefende nog meer sporten met succes, als scholier en als student. Hij was een verdienstelijk skiffroeier, debuteerde in de honkbalcompetitie met een home-run en speelde voetbal tijdens de oorlogsjaren in de reserve tweede klasse voor A.F.C. In 1935 kreeg hij van de veel oudere Henk Timmer nog een fiks pak op zijn broek in de halve finale van de Nationale Kampioenschappen, en daarna was Hughan hem nog twee jaar de baas. In 1938 behaalde hij tegen zijn rivaal en dubbelspelpartner dan toch de felbegeerde overwinning.


Na de oorlog was hij op Wimbledon een graag geziene speler met vele successen. In 1949 speelde hij in de tweede ronde tegen de geduchte Fransman Robert Abdesselam. In de vijfde set kwam hij op een bijna fatale achterstand van 5-3. Van Swol was erg vermoeid geraakt, wat niet verwonderlijk was. Hij was beduidend ouder dan zijn tegenstander, en zijn aanvallende speltype kostte meer energie. Bij het wisselen konden de spelers niet gaan zitten, want dat lieten de spelregels niet toe. Je nam een slok water en liep door. Toen hij moest beginnen aan de zware taak zijn servicegame te behouden, huppelde er ineens een eekhoorntje de baan op. Het duurde vijf minuten voordat de ballenjongen het beestje gevangen had, glimlachend gadegeslagen door de op het gras uitrustende Van Swol. Die rust was voldoende om de set met 13-11 binnen te halen.


Tot verrassing van menigeen zou hij na de oorlog nog twee maal een offici?le enkelspeltitel in de wacht slepen. In ?48 en ?49 wist hij wederom te winnen. Ook won hij in totaal 7 dubbelspeltitels. In de Davis Cup statistieken staat hij ook nog vermeld als behorend tot de 60 oudste spelers: op de leeftijd van 40 jaar en 211 dagen speelde hij het dubbelspel tegen Zwitserland.
001

Hans van Swol



002

Hans van Swol




Bekijk hier de laatste aanvullingen in het tennismuseum












Colofon© 2004 - 2019 robertblom.nlDisclaimer